<< Cofnij

ERDK 2018 - TRZY STOŁY. KUCHNIA RZECZ POSPOLITA

Wystawy

10 sierpnia 2018 18:00 - 02 października 2018

Kasztel w Szymbarku

Wstęp: Wolny
ERDK 2018 - TRZY STOŁY. KUCHNIA RZECZ POSPOLITA
Kuchnia dla każdego z nas oprócz oczywistej „niezbędności” jest nośnikiem tradycji, treści emocjonalnych i wiedzy o świecie; jest istotną częścią dziedzictwa kulturowego. Wystawa „Trzy stoły. Kuchnia rzecz pospolita” poświęcona została tradycjom kulinarnym trzech stanów dawnej Rzeczpospolitej. Wydarzenie zostało objęte patronatem Europejskiego Roku Dziedzictwa Kulturowego 2018.
W przestrzeni Oficyny Dworskiej – przy renesansowym Kasztelu w Szymbarku – zaaranżowane zostaną kuchnia ziemiańska, mieszczańska i chłopska (Pogórzan i Łemków) z końca XIX i początku XX wieku. Bohaterami wystawy będą przybory i akcesoria kuchenne, stare książki kucharskie i sprzęty kuchenne ze zbiorów muzeum - rzeczy pospolite, które kształtowały ówczesną codzienność stając się dla nas swoistym zapisem historii i źródłem informacji. Przedmioty, sprzęty i rekwizyty potraw, umieszczone zostaną w miarę możliwości zgodnie z ich pierwotną funkcją i przeznaczeniem, odtwarzając realia z epoki. Na ekranach i planszach przeczytać można będzie o historii obyczajów kulinarnych Rzeczypospolitej, poznać dawne receptury i przepisy.


Otwarciu wystawy towarzyszyć będzie degustacja potraw i prezentacja.
Wernisaż dnia 10 sierpnia 2018 r. godz. 18.00

http://erdk2018.pl/

alt

Informacje

Ośrodek Konferencyjno-Wystawienniczy „Kasztel w Szymbarku"

Godziny otwarcia

Sezon letni : maj - wrzesień
poniedziałek: nieczynne
wtorek - piątek od 9:00 - 17:00
soboty i niedziele od 9:00 - 18:00

Sezon zimowy: październik- kwiecień
poniedziałek: nieczynne
wtorek - niedziela od 9:00 - 16:00

Ostatni zwiedzający przyjmowani są pół godziny przed zamknięciem.
WSTĘP WOLNY

Dane kontaktowe

38-311 Szymbark
tel.: 18 351-31-14
e-mail: kasztel.szymbark@gmail.com


Do góry