ERDK 2018 - TRZY STOŁY. KUCHNIA RZECZ POSPOLITA
Wystawy
10 sierpnia 2018 - 04 listopada 2018
Kasztel w Szymbarku
Kuchnia dla każdego z nas oprócz oczywistej „niezbędności” jest nośnikiem tradycji, treści emocjonalnych i wiedzy o świecie; jest istotną częścią dziedzictwa kulturowego. Wystawa „Trzy stoły. Kuchnia rzecz pospolita” poświęcona została tradycjom kulinarnym trzech stanów dawnej Rzeczpospolitej. Wydarzenie zostało objęte patronatem Europejskiego Roku Dziedzictwa Kulturowego 2018.
W przestrzeni Oficyny Dworskiej – przy renesansowym Kasztelu w Szymbarku – zaaranżowane zostaną kuchnia ziemiańska, mieszczańska i chłopska (Pogórzan i Łemków) z końca XIX i początku XX wieku. Bohaterami wystawy będą przybory i akcesoria kuchenne, stare książki kucharskie i sprzęty kuchenne ze zbiorów muzeum - rzeczy pospolite, które kształtowały ówczesną codzienność stając się dla nas swoistym zapisem historii i źródłem informacji. Przedmioty, sprzęty i rekwizyty potraw, umieszczone zostaną w miarę możliwości zgodnie z ich pierwotną funkcją i przeznaczeniem, odtwarzając realia z epoki. Na ekranach i planszach przeczytać można będzie o historii obyczajów kulinarnych Rzeczypospolitej, poznać dawne receptury i przepisy.
Otwarciu wystawy towarzyszyć będzie degustacja potraw i prezentacja.
Wernisaż dnia 10 sierpnia 2018 r. godz. 18.00
http://erdk2018.pl/
{gallery}galerie/2018/08 sierpień/2018.08.10KASZTEL_trzy_stoly_kuchnia{/gallery}
W przestrzeni Oficyny Dworskiej – przy renesansowym Kasztelu w Szymbarku – zaaranżowane zostaną kuchnia ziemiańska, mieszczańska i chłopska (Pogórzan i Łemków) z końca XIX i początku XX wieku. Bohaterami wystawy będą przybory i akcesoria kuchenne, stare książki kucharskie i sprzęty kuchenne ze zbiorów muzeum - rzeczy pospolite, które kształtowały ówczesną codzienność stając się dla nas swoistym zapisem historii i źródłem informacji. Przedmioty, sprzęty i rekwizyty potraw, umieszczone zostaną w miarę możliwości zgodnie z ich pierwotną funkcją i przeznaczeniem, odtwarzając realia z epoki. Na ekranach i planszach przeczytać można będzie o historii obyczajów kulinarnych Rzeczypospolitej, poznać dawne receptury i przepisy.
Otwarciu wystawy towarzyszyć będzie degustacja potraw i prezentacja.
Wernisaż dnia 10 sierpnia 2018 r. godz. 18.00
http://erdk2018.pl/

{gallery}galerie/2018/08 sierpień/2018.08.10KASZTEL_trzy_stoly_kuchnia{/gallery}